Visoke temperatue – PSS – Visoke temperature in nevarni delovni pogoji – obvestilo

Pozdravljeni,

Policijski sindikat Slovenije je na delodajalca v zvezi visokih temperatur in nevarnih delovnih pogojev naslovil obvestilo.

ZADEVA: VISOKE TEMPERATURE IN NEVARNI DELOVNI POGOJI – OBVESTILO

 

V teh dneh so v celotni Sloveniji izjemno visoke temperature, ki predstavljajo tudi za zaposlene v MNZ in Policiji tveganje za zdravje in varnost pri delu. Od vodstev posameznih enot zahtevamo temu primerno organizacijo dela in prilagoditev danim razmeram.

Temperature trenutno v sredini dneva marsikje presegajo 35 stopinj. Kombinacija asfaltne podlage in direktnega vpliva sonca lahko povzroči zdravju nevarne situacije.

Posebej so obremenjeni zaposleni policisti na slovenskih cestah, avtocestah in na mejnih prehodih, kjer v času povečanega prometa opravljajo svoje naloge neprekinjeno po več ur in so pri tem izpostavljeni tako ekstremno visokim temperaturam in tudi povečanim škodljivim vplivom emisij in prašnih delcev.

V Policijskem sindikatu Slovenije spremljamo razmere in bomo reagirali na vsako informacijo o poslabšanju delovnih pogojev, zato pozivamo vse člane in druge zaposlene, da nam v vseh primerih, ko smatrajo, da so kršeni predpisi o varnosti in zdravju pri delu, to tudi nemudoma sporočijo.

Vodstvo MNZ in Policije pa naprošamo in od njih zahtevamo, da vsem zaposlenim omogočijo delo v skladu z standardi, ki opredeljujejo varnost in zdravje pri delu in temu primerno kadrovsko in tehnično zagotovijo za to nemotene pogoje, še posebej ob upoštevanju ekstremnih temperatur, ko so vsi standardi preseženi.

Na Policijski sindikat Slovenije dobivamo informacije o pomanjkanju kadra za zamenjave pri kontroli potnikov in prtljage na mejnih prehodih, o povišanih temperaturah v samih prostorih, o napotitvah zaposlenih na stojne točke, ki so izrazito izpostavljene temperaturnim ekstremom za daljši čas.

Zaradi slabe kadrovske zasedenosti na določenih mejnih prehodih sploh niso možne krajše menjave in policisti tudi o več ur neprekinjeno opravljajo mejno kontrolo. Tudi tu se kaže slaba kadrovska zasedenost posameznih enot, na kar vas prav tako redno opozarjamo.

Kljub vsakoletnim opozorilom še vedno ugotavljamo, da se odrejajo na določenih enotah in Policijskih upravah prometne in druge akcije, pri katerih so zaposleni več ur skupaj izpostavljeni izjemno visokim temperaturam. Za to po našem mnenju dostikrat ni nobene potrebe. Z bolj organiziranim in premišljenim načinom organizacije dela, je mogoče tudi v teh razmerah zagotoviti izvedbo nalog.

Na vsako informacijo, ki bo kazala na nespoštovanje delovno pravne zakonodaje na tem področju, se bomo nemudoma odzvali in preko pristojnih institucij zagotovili spoštovanje predpisanih pogojev za delo. Zavedamo se, da je naše delo specifično in v vsakem trenutku ni mogoče zagotoviti predpisanih pogojev, vendar pričakujemo, da bo vodstvo MNZ in Policije storilo vse potrebno in omogočilo vsem zaposlenim čim boljše delovne pogoje.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja