Voščilo ob dnevu državnosti

Osamosvojitev leta 1991 predstavlja vrhunec demokratičnih sprememb, ne le v nekdanji Jugoslaviji, pač pa v vseh nedemokratičnih sistemih Vzhodne Evrope. Ob rahljanju enotnosti komunistične partije na zvezni ravni s strani Zveze komunistov Slovenije in prebujanja slovenske civilne družbe, so bistveni pospešek osamosvojitvenemu procesu dale prve povojne demokratične volitve aprila 1990, na katerih je zmagala Demokratična opozicija Slovenije (Demos), ki je tudi oblikovala vlado.

23. decembra 1990 smo Slovenci na plebiscitu z veliko večino (88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev) podprli osamosvojitev, do katere je prišlo pol leta kasneje. Sicer so že t.i. Pekrski dogodki nakazali, da Beograd Sloveniji ne bo mirno pustil oditi iz federacije. Tako se je neposredno po razglasitvi neodvisnosti, točneje v noči na 27. junij, začel napad enot Jugoslovanske ljudske armade na Slovenijo.

Izid desetdnevne vojne, v kateri so slovenski policisti odigrali eno izmed glavnih vlog pri obrambi domovine,  je bil umik JLA v vojašnice, Slovenija pa je v skladu s t.i. brionsko deklaracijo sicer začasno zamrznila osamosvojitvene aktivnosti. Dejansko pa je bila pot v samostojnost začrtana in zapečatena z odhodom vseh pripadnikov JLA – zadnji jugoslovanski vojak je koprsko pristanišče in s tem slovensko ozemlje zapustil 25. oktobra.

Policisti, bodimo ponosni na naš prispevekv procesu osamosvajanja, spomnimo pa se tudi vseh naših žrtev osamosvojitvene vojne.  Ponosni pa smo lahko tudi na naše opravljeno delo pri ohranjanju temeljev samostojne države in zagotavljanju  visokega standarda varnosti naših državljanov.

V državi bo zagotovo potrebno storiti še marsikaj, da skupaj pridemo do ciljev, ki so nam bili skupni pred 27 leti. Za izpolnitev teh se bo morala  v ogledalo najprej pogledati politika, ki je v lanskem letu prav na plečih policistov povozila vse temeljne ustavne pravice na področju svobode združevanja in kolektivnega dogovarjanja. Na podlagi izključno politične in ne strokovne odločitve, je ponovno povsem razvrednotila poklic policista.

Takšne države, takšne Vlade in takšnega sistema si pred 27 leti ni želel nihče! Zato je čas, da ponovno pokažemo svojo enotnost in poskrbimo, da bodo pravičnost, spoštovanje in strpnost vrednote, ki bodo v državi cenjene. Samo enotni smo lahko močnejši in samo enotni bomo cilj dosegli!

Ob 25. juniju, Dnevu državnosti, izrekamo vsem članicam in članom, vsem zaposlenim v Policiji in MNZ iskrene čestitke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja