STAVKA, KI TEMELJI NA ZAHTEVI PO ODREKANJU LEGITIMNIH PRAVIC ZAPOSLENIH JE SPREVRŽENA!

Odziv PSS in SPS na članek v spletnem mediju

Spoštovani!

V PSS in SPS smo se na povezavi http://www.rtvslo.si/slovenija/novice/kss-bo-11-aprila-stavkal-vojaki-na-protestni-shod/447835 seznanili s prispevkom, pri čemer nad vsebino ne moremo skriti začudenja. Razloge, ki jih navaja KSS neodvisnost za napoved stavke in protestnega shoda, v PSS in SPS lahko mirno označimo za neresne in naravnost smešne, če ne že škandalozne!

KSS se namreč sklicuje na kršitev 3. odstavka VIII. točke  Dogovora o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju (Ur. list RS. Št. 88/2016 z dne 30.12.2016) in to kljub temu, da prav KSS tega istega Dogovora sploh ni podpisala. V PSS in SPS smo zato začudeni nad navedbami KSS, da kršitev tega Dogovora predstavlja celo zahteva za urejanje določb s kolektivnimi pogodbami dejavnosti in poklicev. Slednje pa sicer predstavljajo veljavni del plačnega sistema in del ustavno pravnega varstva pravice do avtonomije kolektivnih pogajanj sindikatov, ki edini ali v večini združujejo določeno kategorijo javnih uslužbencev.

Če bi obveljala ta, »nora«, teorija KSS in nekaterih drugih sindikatov v javnem sektorju o tem, da nihče v lastnih kolektivnih pogodbah nima pravice urejati plač tistih, ki jih predstavlja in bi tako o plačah posameznih poklicev odločali sindikati, ki sploh ne združujejo uslužbencev teh poklicev in za njih zato niti niso reprezentativni (kot se je zgodilo v lanskem letu policistom), potem bi to predstavljalo neposredno kršitev 76. člena Ustave RS in v tej zvezi izdanih ustavnih odločb, kot tudi neposredno kršitev prava EU in za Slovenijo zavezujočih ratificiranih mednarodnih listin.

Če bi Vlada takšna stališča sprejela (kljub ustavno pravni nedopustnosti), pa bi s tem prav Vlada kršila določbo 3. odstavka V. točke Dogovora o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju za leto 2016 ( UR List RS št. 91/2015 z dne 30.11.2015), saj pri odpravi plačnih anomalij s kolektivnimi pogodbami dejavnosti, kot tudi pri urejanju plačnih anomalij v Uredbah o plačah vojakov in ravnateljev, ni pridobila soglasja policijskih sindikatov, tako kot ga ni dobila pri urejanju plač policistov v letu 2017. 

V PSS in SPS vsakemu sindikatu priznavamo pravico, da se za zaposlene, ki jih združuje in zastopa, pogaja samostojno ter se tako bori za njihove pravice. Ne moremo in ne bomo pa dovolili, da katerikoli sindikat s stavko zahteva, da se drugi sindikati in njihovi člani, ki se v sindikate združujejo prav zaradi učinkovitejšega zastopanja v boju za njihove pravice, odrečejo svojim legitimnim pravicam.

Iz danih razlogov menimo, da pod pritiskom stavke podana zahteva, ki temelji na odrekanju legitimnim pravicam zaposlenih, ni in ne more biti legitimna pri upravičevanju bistva stavke. 

Radivoj Uroševič

 

 

Kristjan Mlekuš

PREDSEDNIK PSS

 

 

v.d. PREDSEDNIKA SPS