STAVKE V POLICIJI IN MNZ (ŠE) NI KONEC!

V večini večjih slovenskih medijev smo zaznali članke, ki so povzeli izjavo predsednika Vlade RS, dr. Miroslava Cerarja, v kateri navaja, da bi bil lahko do konca tega tedna dosežen kompromisni dogovor med policijskimi sindikati in Vlado, s tem pa bi se končala tudi več mesečna stavka zaposlenih v Policiji in MNZ. Po navedbi dr. Cerarja, je Vlada ponudila največ kar je lahko.

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) aktiven pristop predsednika Vlade k reševanju konflikta med policisti in Vlado pozdravljamo. Glede na povedano od Vlade RS pričakujemo, da bo tem napovedim sledila in primerno predstavila tudi nov približevalni predlog rešitev, ki bo dejansko zbližal obe pogajalski strani do take mere, da bo mogoče pripraviti tudi končni predlog stavkovnega sporazuma. Zadnji vladni predlog je bil po finančni plati za stavkajoče celo manj ugoden kot predhodni, zato ga je Svet PSS na seji 18.4.2016 v celoti zavrnil. Pričakujemo čim prejšnje nadaljevanje pogajanj, medtem ko se stavka zaposlenih v Policiji in MNZ za zdaj nadaljuje ter je še ni konec.

Ob izkazanem optimizmu predsednika Vlade smo pohiteli tudi s preverjanjem zakonov, sprejetih v Državnem zboru RS, 29.3.2016, zoper katere smo vložili pobude za zbiranje podpisov volivcev za razpis zakonodajnega referenduma. Po intenzivnem posvetovanju z drugimi interesnimi skupinami smo zaključili, da kljub nekaterim pomanjkljivostim sprejeti zakoni prinašajo tudi nekatere novosti, ki so ugodnejše in v korist javnosti. Zato se je Svet PSS na seji, 18.4.2016, odločil, da umakne vse štiri pobude za zbiranje podpisov volivcev za razpis referenduma in s tem Vladi RS v manj konfliktnih okoliščinah omogoči mirnejšo pripravo pogajalskega predloga, ki bo pošten in pravičen do stavkajočih policistov ter drugih zaposlenih v Policiji in MNZ.

S spoštovanjem,

Radivoj Uroševič
PREDSEDNIK

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja