Delovni pogoji policistov v času begunske krize

Zaradi vse več informacij, ki jih predstavniki PSS pridobivamo neposredno iz terena, kjer se izvajajo aktivnosti povezane z begunsko problematiko, smo se odločili, da pridobljene komentarje in navedbe naših zaposlenih v anonimni obliki objavljamo in na takšen način javnosti predstavljamo dejanske razmere na terenu, katerim so v prvi vrsti izpostavljeni naši policisti in drugi zaposleni v Policiji.

Sporočilo 21.9.2015; 21:22

Danes sem dobil tisti famozni sendvič. Bil sem lačen, ampak ker je moje zdravje na prvem mestu (pred lakoto), ga nisem pojedel. Raje sem vzel jabolko namesto “sendviča”. Jutri bom kar od doma vzel malico, ker na delodajalca se ne mores zanesti. Rad bi videl obraz nase ministrice, ko bi se prehranjevala s taksnim sendvičem. Prepričan sem, da bi ji bil všeč.
Bi se pa ob tej priloznosti rad zahvalil prebivalcem Brežic, ki so pokazali svojo dobrosrčnost in prinesli hrano policistom. Česa takega se nisem doživel.

Sporočilo 21.9.2015; 19:57

V ponedeljek 21.9.2015 smo policisti PPE v svoji enoti pričeli s službo ob 3.00, nakar smo odšli na zborno mesto in ob 6.00 takoj pričeli z delom na mejnem prehodu. Prvo malico so na mejni prehod pripeljali okoli 11.30 (po 8 urah in pol službe), vendar je bilo to v času ko smo begunce ponovno nalagali na avtobus in jih nato spremljali pri prevozu z avtobusom, tako da smo do prve malice prišli ob 12.30. Dobili smo sendvič in jabolko, vode pa je bilo dovolj že na mejnem prehodu od prejšnjih izmen. Ker smo s službo pričeli že ob 3.00, kar pomeni da je večina policistov vstala okoli 2.00, smo bili zgodaj dopoldne že pošteno lačni. Ker nam ponovno niso pravočasno dostavili malice smo na mejnem prehodu jedli ostanke toplih obrokov na žlico od prejšnjih izmen in sladkarije, katere so prejšnje dni prinesli prostovoljci.
Ob 14.30 sem prisel tudi do svezega toplega obroka na zlico (ricet), katerega priloga je bil ponovno kruh, ter ena rezina rolade.
Naloge smo na mejnem prehodu opravljali do 18.00, ob 20.30 pa smo službo zaključili v svoji enoti.
Toliko v vednost in znanje, da tudi po štirih dnevih oskrba policistov s hrano žal ne deluje. Prav tako smo že siti skopih sendvičev z debelimi rezinami kruha, katerih je težko pojesti ne da bi zraven popil vsaj pol litra vode.
Menim da bi se vodstvo policije po vseh teh dneh lahko bolj potrudilo pri pravočasnem dostavljanju hrane in vsaj spodobni kvaliteti ter raznovrstnosti pripravljene hrane. To si pa policisti mogoče res že zaslužimo.

Sporočilo 21.9.2015; 09:24

V večernem času 20.09.2015 naj bi policisti v spremstvu prevoza beguncev prosili za hrano in so dobili od SUP-a negativen odgovor . Zaradi tega so policisti oz. zaposleni zbrali lastna sredstva in tako poskrbeli za prehrano. O tem naj bi bil obveščen tudi štab GPU.

Sporočilo 21.9.2015; 09:03

Odzivi prihajajo tudi s strani državljanov:

V naši družini spremljamo medije in se baje stvari sicer obračajo na bolje, vendar smo ogorčeni nad tem, da naši lastni državljani dobivajo mačehovske sendviče, medtem ko je za tujce poskrbljeno s toplimi obroki, sadjem, vodo in še čim.
Prihajamo iz Maribora in nas zanima ali potrebujejo policisti v naši okolici (Črni les, Gruškovje,….), kakšen dodatek pri prehrani (energijske tablice, sokove,…), da jim odnesemo.
Z veseljem se bomo organizirali in jim odpeljali nekaj priboljškov.
Prosim javite nam, kje bi se bilo najbolj potrebno ustaviti.

Sporočilo 21.9.2015; 08:38

V soboto 19. 9. 2015 smo imeli v okviru PPE nočno od 18.00 do 6.00 na MP Obrežje. Tokrat smo dobili okoli 20.00 energijsko pijačo, okoli 23.00 sendvič, jabolka in voda, okoli 04.00 pa je bil pasulj in voda, tako da so logistiko malo popravili.
Je pa hodil okoli direktor PU in sem ga vprašal kako je lahko logistika tako zatajila in se je najprej delal da je bilo vse urejeno, da on nič ne ve, ko pa sem mu konkretno povedal in pojasnil kaj smo dobili in kdaj (in vse ostalo, kot sem napisal v prejšnjem mailu…) pa se je nekaj zgovarjal, da niso bili pripravljeni na tolikšno število policistov…, v glavnem na koncu se je opravičil in poudaril da ne bo več tako, da imajo sedaj 24 ur dva logista, ki skrbita samo za tiste, ki delajo v zvezi beguncev.

Sporočilo 21.9.2015; 01:58

Za nedeljo nimam kaj kritičnega napisat.
Tople malice dovolj še za policiste na meji. Da boste vedeli, glede dostave hrane se je v teh dneh govorilo le o policistih PPE, ki so bili napoteni od drugod. Policisti iz mejnih prehodov in zelene meje – lokalni, v kvoto za dodelitev hrane niso spadali.

Tudi v noči iz nedelje na ponedeljek topla malica okoli 21. ure.

Seveda še vedno ostajamo pri kršitvah glede delovnega časa za PPE, saj večina v 2 dneh izpolni tedensko obvezo. V enem dnevu pa v večini delajo po 18 ur(prevoz iz PU do točke in povratek).

Glede strokovnih odločitev o prevozih beguncev pa ne bi konkretno komentiral. Informacija pa le toliko. Sirci so mirni, čakajo. Največ beguncev je očitno Iračanov. Najbolj iznoriti so Afganistanci. Med begunci so Kitajci, Sudanci in verjetno tudi cigani iz Srbije. Največje težave pa imamo z aktivisti iz Ljubljane, ki delujejo proti policiji. Ti sčuvajo begunce proti policistomkar je današnji primer na Obrežju.
To je ob tej uri vse. Grem ven in bom poskušal kakšnega aktivista, ki provocira dobit in nagnat stran.

Kdor sprašuje o pomoči, se mu zahvaljujem. Mnenja sem, da trenutno pijača in jedača ni potrebna. Potrebna je zdrava pamet pri vodilnih glavah.V slednjem pa so težave, kot sem že omenil.

Sporočilo 20.9.2015; 22:30

V nedeljo so po socialnem mediju Facebook zaokrožile fotografije motoristov, kateri so nesebično priskočili na pomoč policistom s hrano in pijačo.

Pomoč motoristov policistom v času begusnke krize - 4
Pomoč motoristov policistom v času begusnke krize - 3

Pomoč motoristov policistom v času begusnke krize - 2
Pomoč motoristov policistom v času begusnke krize - 1

Sporočilo 20.9.2015; 22:02

PPE LJ danes na MP Obrezje….zaceli so v LJ ob 03.00, 10.00 sendvic jabolko frutabela, 16.00 pasulj ki ga je bilo premalo in ga je zmanjkalo za en oddelek (30 ljudi). Koncali so ob 18.00 uri

Sporočilo 20.9.2015; 20:30

Včeraj je bil PPE PU Koper na delu na Obrežju. Z delom pričeli ob 03.00 uri, en oddelek prišel domov ob 20.00 uri, drugi oddelek ob 23.00 uri. Poskrbeli so za pijačo, sendvič dobili okrog 12.30 ure, topli obrok pa okrog 16.00 ure (svinjska pečenka, riž krompir). Zgleda da je vase posredovanje iz prvega dne zaleglo.

Sporočilo 20.9.2015; 18:49

V službi od 03.30 ure, do 15.00 ure dobili 1 sendvič, ob 16.00 uri pripeljali topel obrok, katerega pa je zmanjkalo za cca. 40 policistov, ki so ostali brez.

Sporočilo 20.9.2015; 09:15

“Na kratko, da imate informacijo iz prve roke! Noč sem ponovno preživel na meji, tokrat na Rigoncih.  Razlika samo v enem dnevu je ogromna. Predvsem ljudje so ogorčeni nad odnosom države do policista. Nosijo hrano, pijačo! Tudi delodajalec se je prebudil, sploh logistika. Menda je nekdo moral odpreti “pipco”, to so govorice. Izmene so planirane max. 12 ur,  v tem času je bil zagotovljen suh obrok in topel obrok. Vode je neomejeno! Mnogi sprašujejo ali je to sploh mogoče. Tudi novinarji so tokrat na naši strani. Policistom je povsem jasno, da so se razmere močno izboljšale zaradi posredovanja PSS, seveda posledično zaradi ogorčene javnosti in korektnega  poročanja novinarjev. Jaz bi pa še dodal, da je izjemno pozitivno vlogo tukaj odigral Vodopivec.  Včeraj sva se pred celotnim PPE-jem tudi srečala in izpadlo je zelo pozitivno. Grem spat,”

Sporočilo 19.9.2015; 18:34

Veleposlanik Sirije v Zagrebu je danes pohvalil delo policistov z begunci na MP Obrežje. Ves dan je bil na prehodu, begunce miril, jim govoril kaj bo, kdaj bo, dal beguncem vreče s smetmi in ti so potem s tal očistili kupe smeti . Neverjeten človek. Na koncu je povedal, da so bili policisti (tudi PPE) korektni, brez provokacij, brez nasilja, brez dvoma o strokovnosti so izpeljali vse postopke tekom dneva, bili prijazni do beguncev in jim tudi pomagali.
Ni kaj, da mu nisem dal roke in se mu zahvalil za pomoč. Če ne bi miril begunce (karkoli jim je že pravil) bi verjetno naleteli na nasilje.

Sporočilo 19.9.2015; 16:26

Trenutne razmere na MP Rigonca.
PPE MS nastopil sluzbo ob 2.30h, do sedaj dobili vsak en sendvič in pa zaradi dobre logistike PPE MS (Divjak, Sipek) kava in voda. To pa je vse kar smo prejeli do 13h. Situacija trenutno mirna, precej napeto pa je ko se jih posilja na avtobuse.
Ponavlja se zgodba od prejsnjega sklica ko so policisti v roku 20 ur prejeli en sendvic. In je to sistemska greska delodajalca!!!! Daj na 24ur ker tam delodajalec drugace zagotavlja!!!!

Sporočilo 19.9.2015; 15:46

Kljub obljubi direktorja PU do 15.40 ure policisti PPE niso dobili toplega obroka.

Lokalni lastnik picerije je izključno za policiste prinesel 8 pic – brezplačno.

V koloni med begunci je ostalo ogromno voznikov tovornih vozil. Žal za njih nihče ne poskrbi, nihče jim ne prinese obroka, vode, begunci skačejo po njihovih tovornjakih.

Begunci so vse bolj nemirni in agresivni.

Sporočilo 19.9.2015; 13:00

Glede na to da smo del javne uprave pri plačilu, naj gredo sedaj čuvat in popisovat begunce tudi ostali javni uslužbenci (šolniki in ostala g…….) . Lahko pa tudi GZS z Miličem na čelu.

Takoj pričetek stavke. Hočemo svoj denar. Prej in potem smo govna, zdaj smo dobri.

Sporočilo 19.9.2015; 12:34

Policisti ene izmed PPE so bili sklicani ob 3.00 uri zjutraj, ob 12.00 uri so jim pripeljali prvi obrok hrane – sendvič (eden). Logistika je še vedno problem saj ni organiziranih hitrih prevozov velikega števila beguncev z mejnega prehoda Obrežje. Tokrat je jasna tudi vloga hrvaške policije na meji. Veselo gledajo in se smejijo ko naši izvajajo z begunci postopke. Skupna mejna kontrola, medsebojno sodelovanje in sporazumi očitno ne veljajo! Mejni prehod sta danes obiskala generalni direktor in direktor policijske uprave Novo mesto. Nič posebnega le direktor policijske uprave je danes obljubil topli obrok. Vsi policisti so zaenkrat še motivirani in delajo, seveda pa bodo po kakšnem dnevu podaljšanja begunskih razmer njihovi odnosi do dela drugačni.

Sporočilo 19.9.2015; 12:07

PPE je Bil Sklican ob 2 vjutro. 5 min nazaj nam je rdec kriz dal to ke je na sliki. Drzava pa nic. Sramota!

IMG_1844

Sporočilo 19.9.2015; 10:40

“Pozdravljeni. Kljub temu da sem utrujen po več kot 26 urah neprekinjenega dela podajam informacijo glede preseženi opravljenih ur in zagotavljanja prehrane v zvezi sklica PPE PU Kranj 18. 9. 2015 glede begunske problematike. Zadevo bom napisal z mojega vidika, velja pa večinoma tudi za vse policiste, ki so bili v petek 18.9.2015 dopoldne v službi.

Z redno službo sem v petek 18.9.2015 pričel ob 7.00, nakar smo imeli delovni sestanek enote PP Bled od 10.00 dalje. Okoli 13.00 je prišlo obvestilo o odreditvi pripravljenosti pripadnikov PPE PU Kranj po sestavu II. Seveda sem bil tudi po tem še vedno v službi saj sem imel pisano službo ob 7.00 do 15.00. Okoli 13.50 je bil odrejen sklic PPE PU Kranj, zato smo takoj pripravili opremo in odšli na zborno mesto. Na malico zaradi navedenega delovnega sestanka nisem šel.

Z zbornega mesta na PLP Brnik smo krenili okoli 16.30, ob 17.40 smo prišli na mejni prehod Obrežje in se nato opremili ter pričeli z delom na določenih lokacijah glede begunske problematike. Edino malico smo dobili okoli 21.30, ko so nam pripeljali lunch pakete (2 sendviča, 1 jabolko, 1 frutta bela, 2 plastenki 0.5 litra vode). Okoli 23.00 so nam dostavili še en mali plato plastenk vode 0.5 litra vendar jo ni bilo dovolj za vse policiste.

Naloge smo na točkah opravljali do sobote 19.9.2015 do 7.30, v tem času nismo prejeli nobene dodatne malice ali pijače, kaj šele kakšnega toplega obroka ali toplega napitka (čaj, kava). Menim da glede na to, da je temperatura čez dan presegala 30 stopinj in da smo bili opremljeni v polni JRM opremi, liter vode pa še ta dostavljen šele zvečer, sigurno ni humana poteza vodstva policije. Policisti smo z lastnimi sredstvi kupovali pijačo in hrano če je le to bilo mogoče.

S sklicem smo trenutno zaključili v soboto 19.9.2015 ob 9.00, službo pa sem v enoti zaključil ob 9.30, to pomeni da sem bil v službi nepretrgoma brez počitka 26,5 ur.

Menim, da gre za kršitve delovnopravne zakonodaje, saj ni bilo razglašeno izredno stanje, tudi politiki pravijo da je vse pod nadzorom in da v državi ni izrednega stanja, tako da me zanima kako bodo opravičili presežene ure tako glede dnevne omejitve in tudi tedenske omejitve števila opravljenih ur (do četrtka sem opravil že 33 ur delovne obveze). Prav tako ni bilo poskrbljeno za primerno prehrano policistov kar je nedopustno. Zadeva je po sigurno enaka ali podobna tudi za pripradnike PPE ostalih policijskih uprav.

Zadevo sem napisal iz principa, ker mi tako kot ostalim policistom, ni bilo težko delati več kot 26 ur in smo se po svoje znašli glede prehrane in pijače, vendar gre za princip ker delodajalec išče vedno dlako v jajcu in je čas da izkoristimo nastalo situacijo ter opozorimo da imamo tudi policiste mogoče kakšno pravico na tem svetu.

No zdej grem pa mal uric odspat ker imamo pripravljenost in ne vemo kdaj bomo spet cel dan preživeli na dveh malih sendvičih.”

Sporočilo 19.9.2015; 09:17

“Pozdravljeni! Bi se samo malo še jaz priključil, tudi v vednost in seznanitev kako se je včeraj “logistika izkazala”. SSSPPPEEETTT!!!!!!!!

PPE PU Celje je imela usposabljanje v Gotenici od srede 16. 9. 2015 do petka 18. 9. 2015. Ves čas usposabljanja in tudi že veliko časa pred tem, se je vedelo, kaj se dogaja, da bodo begunci slej ko prej v RS…. Nihče od vodilnih seveda ničesar ni povedal, kako in kaj, kao da nič ne vejo. V petek ob 00.10 so nas obvestili, da se moramo vstati ob 4.30, da je odhod iz Gotenice ob 5.00 in da gremo (seveda se ni točno vedelo kam oz saj povedali nam niso).

Ob 5.00 smo odšli in okoli 7.00 prišli in takoj zavzeli položaje oz mesta ki so nam jih določili na območju Dobove. Konkretno smo bili na MP Rigonce, kjer smo bili na samem mejnem prehodu in nato na relaciji ob Sotli, v smeri Dobove oz. Brežic. Seveda nismo dobili kart ali zemljevidov, da bi sploh vedeli kje točno smo in v kateri smeri je kaj, čeprav smo vseskozi sodelovali z lokalno policijo in so nas usmerjali, da smo preprečevali ilegalne prehode državne meje, kot so nam rekli.

Prvi obrok prehrane in pijače (vreme je bilo soparno, vroče, mislim da okoli 25 stopinj, da ne omenjam mrčesa ob Sotli…) smo dobili okoli 11.00. Dobili smo sendvič z dvema kosoma kruha in med njima nekaj rezin salame, sira, kumarico in 0,5 litra vode. Vročina in sparina sta bili še vedno prisotni, aja da ne pozabim, da smo bili vseskozi opremljeni v JRM opremo (ščitniki rok, nog, neprobojni jopič). Naslednji obrok, če temu sploh lahko tako rečemo, je bil nato okoli 16.00, ko smo ponovno dobili obrok v obliki sendviča z dvema kosoma kruha in med njima nekaj rezin salame, sira, kumarico in 0,5 litra vode. V Dobovi smo nato zaklučili nekje okoli 21.00. V vmesnem času smo edino kar smo, dobili še kako steklenico vode. Pa še to, praviloma se točk oz delovnih mest (kar je seveda na specifiko dela normalno) ne zapušča, smo pa samo ljudje, ki smo bili ob Sotli, sredi polj in še normalno na WC nisi mogel.

Najbolj žalostno, sramotno pa je, da pa smo opazili, ugotovili…, da pa je za begunce urejeno vse, namreč omogočeni so jim tuši, sanitarije in pa seveda 3 obroki. Po UKV zvezi je bilo tudi slišati, da so se dogovarjali glede prevajalcev, vendar odgovora po zvezi ni bilo iz česar sklepam, da tudi tega predhodno niso uredili.

TOLIKO O TEM, DA SMO OZIROMA JE POLICIJA PRIPRAVLJENA, KOT GOVORIJO V JAVNOSTI.

Zgolj v vednost, da boste lahko uporabili (je pa to iz prve roke). Moja skupina se je nekako znašla in smo preko poznanega policista, člana PSS na meji, ki je bil na srečo v službi, proti doplačilu dobili nekaj tople hrane, ki pa je kolikor mi je znano urgiral in o tej sramotni gesti glede logistike obveščal operativni štab, v enem izmed prijetij večjega števila ilegalcev, pa je bil v dopoldanskem času na terenu prisoten tudi direktor matične PU, ki je skupini PPE, ki je bila tam, obljubil, da bo uredil topel obrok, ampak ga je uredil očitna le zase in mogoče za ljudi v štabu, na nas delavce pa je očitno pozabil oz se je spet POZABILO. Na analizi oz zboru ob zaključku, sem matičnemu poveljniku PPE tudi osebno povedal, da je logistika zatajila, s čimer se je strinjal tudi sam, saj je bil tudi on ves čas na terenu in je bil deležen enakega gostoljubja kot mi. “

Sporočilo 19.9.2015; 09:08

“Iz prve roke: Policisti PPE Celje so bili v četrtek že v Gotenici. Imeli so večerjo ololi 18.00 – 19.00. Iz Gotenice so odšli v petek okoli 04.30 ure. Okoli 11.00 ure so dobili 1 sendvič in eno vodo. Ob 15.00 uri še niso dobili nič. Pol pa nisem bil več na terenu. Eni skupi PPE sem nato sam za svoj denar priskrbel hrano. Ko sem na to opozoril operativni štab je bil odgovor, kaj pa naj mi naredimo? Logistika je totalno zamočila. Kdo je kriv bi težko dejal, vem pa, da je bilo načrtovanje podn od podna.”

Sporočilo 19.9.2015; 08:59

“Na obrežju PPE LJ in ostali v času 12 ur niso dobili več kot minimalni sendvič in vodo, ves čas stojijo nasproti beguncem. Ni zagotovljenih WC za begunce, ni zagotovljenega prevoza za begunce v zbirne centre, ni ekipe rdečega križa SLO pri beguncih, naval novinarjev brez navodil, zdaj baje prihaja fank, logistika je povsem zatajila”

Sporočilo 19.9.2015; 8:39

“…tudi za sem noč preživel na Slovenski vasi, torej nekaj 100 metrov od Obrežja. Razmere so na trenutke kaotične, tako fizično kot psihično. Kar pa se tiče pogojev za delo so težki, res je bil preko noči zagotovljen le en suhi paket, vendar kvaliteten in svež. Mi z vodo nismo imeli težav, vedno ko smo vodo potrebovali smo dobili v roku 15 minut in to hladno. Moram biti pošten, trudili so se po najboljših močeh!”

Sporočilo 19.9.2015; 8:12

“Sporočam vam, da policisti sklicani v okviru Posebne policijske enote (PPE), ki so z 18. na 19. oktobra na mejnem prehodu Obrežje delovali na podlagi sklica, pripovedujejo o popolni neorganiziranosti in težkih pogojih dela. Nekateri posamezniki so bili v službi brez počitka tudi 26 ur, kljub temu pa je za zvečer zopet napovedan sklic enote. Vodo so dobili šele ob treh zjutraj! Za ves čas dela pa dva mala sendviča! Nevzdržni so tudi pogoji dela mejnih policistov. Apelirajte na delodajalca, naj zaposlenim zagotovi ustrezne pogoje dela in vsaj z zakonom določen minimum počitka.”

Vir foto: Siol.net

Comments

Comments are closed.

  1. Kolegi! Bil sem pripadnik ppe pu ms 16 let. V teh 16 letih sem lahko zgolh ugotavljal, da vodstva skrbijo le za svoje riti.. Direktorji pu isto tako.. Ce temu ne bi bilo tako, bi imeli ljudi okoli sebe, ki znajo in HOCEJO poskrbeti za policiste na terenu… Ce ne vedo nimajo takih ljudi, se jast osebno upam javiti in prevzeti to odgovornost (seveda z ustreznimi prej danimi pooblastili)..
    Bi pa vprasal tudi, javno, kaj imajo pocet policistke in policisti za varovanje drzavne meje v ZPE?? A je v Lj zunanja meja RS in shengenskega obmocja EU?? (..ah saj so za to primerni-hmmm kje so zdaj odgovorni vodje, ki so odlocbe podpisali celo ob molku sindikata????)

  2. Sem v vrstah policije ze skoraj 20 let in sem clan PSS. Vedno ena in ista pesem kar se tice obrokov in delovnega casa. Gospodje iz obeh sindikatov ( PSS in SPS) mislim, da je skrajni cas, da nekaj storite za nas policiste ki delamo na TERENU, nas enkrat ze locite od uradnikov na obcini od solnikov in ostalih v javni upravi, pritisnite na vlado in nam priskrbite ustrezna zascitna sredstva, opremo in ustrezne zivljenske delovne pogoje (dva sendvica liter vode jabolko in frutabela za 20 in vec ure dela v popolni JRM opremi) Mislim da je vse skupaj ena velika zalost…. Pemislite pa sami o tem… Srecno in varno policistom na terenu…

  3. Danes sem dobil tisti famozni sendvic. Bil sem lacen, ampak ker je moje zdravje na prvem mestu (pred lakoto), ga nisem pojedel. Raje sem vzel jabolko namesto “sendvica”. Jutri bom kar od doma vzel malico, ker na delodajalca se ne mores zanesti. Rad bi videl obraz nase ministrice, ko bi se prehranjevala s taksnim sendvicem. Preprican sem, da bi ji bil vsec.

    Bi se pa ob tej priloznosti rad zahvalil prebivalcem Brezic, ki so pokazali svojo dobrosrcnost in prinesli hrano policistom. Cesa takega se nisem dozivel.

  4. Bravo policistke in policisti! Le tako naprej.Ponovno ste dokazali, da ste steber naše države, kljub grdemu in ponižujočemu odnosu države do vas.
    Hvala Vam!